Patiënt Professional Over ons Afspraak maken

Onderzoek


Lichamelijk onderzoek:

Na een uitgebreid gesprek over de klachten wordt een gynaecologisch onderzoek verricht. Hierbij wordt in eerste instantie vaginaal gekeken en gevoeld. Endometriose kan bv in de vagina doorschemeren of te voelen zijn in de wand van de vagina. Ook kunnen vergrote eierstokken worden gevoeld of kan er verminderde mobiliteit van de baarmoeder en eierstokken blijken wat kan duiden op inwendige verklevingen als mogelijk gevolg van endometriose. Een enkele keer wordt ook in de anus gevoeld. Dit kan bv het geval zijn als er een vermoeden is op endometriose waarbij de endeldarm betrokken is.


Echografisch onderzoek:

Na het algemeen gynaecologische onderzoek wordt doorgaans een echo verricht. Hierbij worden niet alleen de baarmoeder en eierstokken in beeld gebracht, ook blaas en darmen worden bekeken. Plekken met diepe endometriose kunnen vaak met de echo worden gezien. Ook kunnen secundaire kenmerken van endometriose in beeld worden gebracht, bv door verminderde beweeglijkheid van de organen of verklevingen tussen darmen en baarmoeder of eierstokken en baarmoeder. Oppervlakkige endometriose kan met de echo niet gezien worden. 


MRI-scan:

Een MRI kan net als de echo endometriose in beeld brengen. Het gaat dan evenals bij de echo om diepe endometriose. De MRI-scan wordt gedaan op de afdeling radiologie. Je gaat daarbij in een vrij nauwe buis waar middels magnetisme beelden worden gegenereerd. Als je last hebt van claustrofobie kan dit erg spannend zijn, waarbij soms geadviseerd wordt vooraf iets kalmerends te nemen.